Financiën

Op deze pagina’s treft u informatie over de bankgegevens en de ANBI status van de parochie. Ook wordt er informatie gegeven over de jaarlijkse actie Kerkbalans en het doen van fiscaal aftrekbare periodieke schenkingen.

Bankgegevens

Bankrekeningen Kerkbestuur:

NL54 INGB 0000 1149 63 t.n.v. RK Parochie OLV-Verrijzeniskerk
NL54 ABNA 0449 0719 52  t.n.v. RK Parochie OLV-Verrijzeniskerk

Bankrekeningen Diaconie:

Sociaal Centrum:

NL80 INGB 0000 2382 67
NL31 INGB 0675 7700 41

Pro Atalaya:

NL83 INGB 0007 5363 96 t.n.v. Stichting Pro Atalaya
NL16 ABNA 0491 3400 95 t.n.v. Stichting Pro Atalaya

Actie Kerkbalans

De actie Kerkbalans is van groot belang voor parochies, want de kerkbijdrage is een substantieel onderdeel van de inkomsten.

Kerkbalans gaat over de parochie als goed doel. De parochie zet zich bijvoorbeeld in voor sociale cohesie, en heeft zorg en aandacht voor mensen die het moeilijk hebben. Dat komt voort vanuit de liefde voor God en voor de naaste, en vanuit het geloof dat iedere mens waardevol is en erbij hoort. Ook mensen die minder kerkelijk betrokken zijn zien het belang daarvan. Met Kerkbalans laten we zien dat we als parochie een goed doel zijn.

“De waarde van de Kerk is niet in geld uit te drukken, maar de Kerk kan niet zonder geld bestaan. Met Kerkbalans voorzie je je parochie van reisgeld om te kunnen blijven pelgrimeren. Het is een bijbels beeld dat we als geloofsgemeenschap op reis zijn hier op aarde. Geld voor de Kerk is reisgeld voor de pelgrimerende kerkgemeenschap. Die reis krijgt op allerlei manieren vorm. Soms met grote kerkgebouwen, soms met een kleine gemeenschap die een nieuwe actie begint om er te zijn voor de wijk.” Daarnaast is de Kerk aanwezig in de haarvaten van de samenleving: “Een groot deel van de vrijwilligers die actief zijn in de samenleving is kerkelijk betrokken. Denk aan vrijwilligers in ziekenhuizen, mantelzorgers of medewerkers van de voedselbank. Vaak mensen met een grote bezieling vanuit het geloof,”.

De actie Kerkbalans begint ieder jaar in de tweede helft van januari. Met het verschijnen van het parochieblad in januari worden de parochianen geinformeerd over de actie en hun noodzakelijke bijdrage daaraan.

Periodieke schenkingen met belastingaftrek

Sinds 1 januari 2014 is het eenvoudiger geworden om een gift aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) te doen die, binnen daarvoor geldende regels, fiscaal volledig aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Normale giften zijn aftrekbaar boven 1 procent van het verzamelinkomen.

Die drempel geldt niet voor een periodieke gift. Dat was vóór 1 januari 2014 al zo, maar alleen als dit was vastgelegd in een notariële akte. Een periodieke gift kan nu ook via een overeenkomst tussen de gever en de ANBI worden geregeld. Dat is eenvoudiger, gratis en scheelt uiteraard ook de kosten voor een notaris.

Een gift is een periodieke gift als:

  • de gift is vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst;
  • de bedragen (minstens één keer per jaar) worden overgemaakt naar de ANBI die in de overeenkomst wordt genoemd;
  • de bedragen steeds (ongeveer) even groot zijn;
  • de bedragen minimaal 5 jaar achter elkaar worden overgemaakt naar dezelfde instelling;
  • de ANBI geen tegenprestatie levert voor de gift.

De periodieke gift eindigt op de einddatum van de overeenkomst (minimaal na 5 jaar) of bij het overlijden van de gever en/of eventueel bij zijn of haar partner. Wanneer de gever onverhoopt werkloos wordt en niet meer aan de minimale looptijd kan voldoen, kan bij de Belastingdienst een vrijstelling worden aangevraagd en hoeft het fiscale voordeel niet te worden terugbetaald.

Huidige toezeggingen voor de kerkbalans lenen zich uitstekend om omgezet te worden naar een overeenkomst voor een periodieke gift. Neem hiervoor contact op met de penningmeester.

Het fiscale voordeel is afhankelijk van de hoogte van de gift en het inkomen van de gever en zijn of haar partner. Op de website: www.berekenhet.nl/giften/periodieke-giften.html kan men het fiscale voordeel berekenen. Overigens hangt dat voordeel ook samen met het bedrag aan normale giften. Is dat gelijk of hoger dan 1 procent van het verzamelinkomen, dan is er nauwelijks of geen belastingvoordeel. Uiteraard levert het de parochie pas voordeel op wanneer de gever het fiscale voordeel geheel of gedeeltelijk ten goede laat komen aan de parochie. Nu de kosten voor een notaris kunnen worden voorkomen, levert elke euro die meer gegeven wordt een direct voordeel op. In de praktijk zal het vanaf een bijdrage van circa € 150 per jaar de moeite lonen.

  • Via de website van de belastingdienst kunt het formulier downloaden en op uw computer invullen.
  • Het RSIN nummer van onze parochie O.L. Vrouw-Verrijzenis is 1943467.
  • U vult het formulier in met uitzondering van vraag 4b en vraag 7 en ondertekent het.
  • Als u dan met de penningmeester contact opneemt kan het afgerond worden. Voor meer informatie of hulp kunt u contact op nemen met de penningmeester.

ANBI-status

De parochie heeft een ANBI-status. Per 1 januari 2008 heeft de Belastingdienst de Bisschoppenconferentie van de Rooms-Katholieke Kerkprovincie te Utrecht alsmede hun zelfstandige onderdelen, en lichamen, (waaronder alle R.K. Parochies en (Inter) Parochiële Caritasinstellingen) door middel van een groepsbeschikking aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Per 1 januari 2016 is de ANBI wetgeving voor alle kerkelijke instanties in Nederland van kracht. Alle ANBI’s, en dus ook de parochie O.L. Vrouw-Verrijzenis moeten bepaalde informatie publiceren via de website. Het bisdom heeft de benodigde gegevens gepubliceerd op een landelijke ANBI-site van de Rooms-Katholieke Kerk. De informatie voor onze parochie staat hier gepubliceerd.

Sinds 1 januari 2014 hoeft een periodieke schenking niet meer via een notaris te worden geregeld. Een ANBI-instelling regelt dit nu zelf middels een door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomst voor periodieke schenking. Wilt u een overeenkomst met de parochie aangaan inzake een periodieke schenking, zie dan onder het kopje Periodieke schenkingen met belastingaftrek.

Per 1 januari 2006 zijn alle goede doelen met een ANBI status volledig vrijgesteld van belasting over nalatenschappen en legaten, ook de RK kerk in Nederland. Dit betekent, dat als u de O.L. Vrouw-Verrijzenisparochie in uw testament wilt laten opnemen, dit de parochie geen successierechten kost.